ЕТЛЕБОРО је скраћеница која представља елаборацију слободних економских података на бази истраживања.


ЕТЛЕБОРО
је невладина организација основана  у Бањалуци,Републици Српској, а свој рад заснива на истраживачком раду у области информација. Група младих људи удружених у такозвану Мрежу, дала је својим знањем допринос развоју модерног кибернетичког друштва.Иако је централа у РС, организација има представничке канцеларије у неколико европских земаља, Италији, Белгији, Француској, Великој Британији, али и у Румунији, Албанији, Русији.

 У савременом свијету, путем пирамидалних структура, жели се опструисати било који облик слободних активности и рада појединца који се тако жели свести само на дио контролисаног система. Појава настала на основу таквих система може се протумачити као "невидљиви криминал".
Скривен иза институција и наднационалних јединки недозвољава нам да га уочимо као дио свакодневног друштвеног корпуса. Овакви системи неутралишу основне и индивидуалне хумане принципе.

 Пирамидални системи се налазе у свим електронским системима који стварају дехуманизовано и отуђено друштво, у коме индивидуа постаје занемарив фактор као дио виртуалне масе и синтетичке креације унутар интернет мреже. У овакав пирамидални систем укључен је и web. Таквим системима управљају мултинационалне компаније, диктирајући стил живота обичног човјека у модерном друштву.

 Исти системи успостављају контролу над кибернетичким системом, претварајући интернет у мрежу, управљајући економским системима и материјалним вриједностима у друштву.
Управо због овакве реалности ЕТЛЕБОРО је започео стварање економских и информатичких система захваљујући гурпи младих људи који својом интелигенцијом дају допринос једном новом систему заснованом на дистрибутивној, а не пирамидалној моћи.

У таквом систему свака јединка даје свој допринос цјелокупној структури рада развијајући организам са реципрочним вриједностима. По етичком принципу, боримо се за доступност информација које неће бити постављене у маниру да дезинформишу и наносе штету једном друштву, него управо супротно да га унапређују правим информацијама и њиховом правилном усмјеравању према крајњем кориснику.


НВО"Етлеборо"

Алеја Светог Саве 49

78000 Бањалука

Република Српска, БиХ

тел: +387 51 308 987

info@etleboro.org