29.08.2010
E-новости » Танјуг

Etleboro

Црна Гора у најбољем случају може постати чланица Европске уније за десет година, јер Унија више није спремна да прима државе на начин на који је то радила с Бугарском и Румунијом, изјавио је италијански аналитичар Микеле Алтамура подгоричком листу „Дан”.„ЕУ више није спремна да прима државе на начин на који је то рађено са Бугарском и Румунијом. Али, чак ни та потреба коренитих реформи у земљама које ће некада постати део ЕУ не оправдава тако отворену подршку црногорском режиму, која често није техничка сарадња, већ и присан политички однос”, рекао је Алтамура.

То, према његовим речима, само показује да ни европске државе нису имуне на „краткорочне политичке интересе”.„С обзиром на интересе ЕУ, ситуацију у региону и криминал у Црној Гори, Мило Ђукановић се поново уздао у 'албанску' подршку, јер је признао Косово и тако осигурао позиције и наклоност неких сила у међународној заједници”, казао је Алтамура, прецизирајући да Ђукановић „на тај начин купује подршку иностраних сила и продужава своје трајање на власти”.

Он је, међутим, указао да је највећа победа италијанског тужилаштва „архивирање поступка” против црногорског премијера, подсетивши да је Ђукановић од 2001. године под истрагом италијанског тужилаштва из Барија, а једно време и Напуља, због удруживања с мафијом, прања новца и шверца цигарета.„Чињеница је да Ђукановић има имунитет због међународних конвенција, али није невин, а архивирање поступка против њега је својеврсна победа тужиоца, јер се тај случај без проблема може опет отворити када он не буде на власти”, тврди Алтамура.

Иако се чинило, казао је италијански аналитичар, да је Ђукановић победио, у ствари је супротно, јер су тужиоци завршили истрагу и написали оптужницу.

Он је подсетио да оптужница барског тужиоца Ђузепеа Шелзија из септембра 2008. године и специјални извештај Дирекције за антимафију из Барија, од 2005. године, терете Ђукановића да је „челник мафијашке организације”.

Алтамура сматра да Ђукановић нема право да тврди да је невин, јер се суд није изјаснио о оптужбама изнетим на његов рачун.

То, међутим, не брине бриселске званичнике, па ни самог италијанског премијера Силвија Берлусконија, и они се састају и рукују са Ђукановићем, указао је Алтамура.„Шта рећи, сем да су то дупли аршини у политици Европске уније”, закључио је Алтамура у интервјуу подгоричком дневнику „Дан”.

Танјуг