26.11.2010
E-новости » http://www.ekapija.com

Etleboro

"Осерваторио Италиано" представља више од медија и више од информатичког Интернет портала, каже у разговору за портал http://www.ekapija.com Микеле Алтамура, директор и оснивач "Осерваторио Италиано", пројекта који је у само неколико година успио да постигне много резултата настављајући да јача интеракцију између малих и средњих предузећа и привредника који су одлучили да подрже један овакав пројекат.

"Пројекат је представљен у електронском облику у домену економске и политичке тематике повезујући западни Балкан и Југоисточну Европу све до регије Кавказа. Свакој земљи у регији је посвећен један медиј, а сви заједно чине портале такозванога пројекта 'Балтик-Адриатик'", каже Алтамура, наглашавајући, како су овим пројектом обухваћене и Бугарска и Румунија, а управо у Букурешту настаје водећи пројекат на румунском језику у оквиру самосталне агенције "Агентиа Балкани".

Алтамура каже како, "Осерваторио Италиано" окупља групу људи различитих профила занимања, од новинара до аналитичара, истраживача и истражитеља са свих подручја Балкана стварајући такозвану мрежу названу "Тела Италиана".

Са својим чланцима, много пута критичким, успјели су да задобију повјерење многих локалних медија на Балкану, привредника или италијанских институција који овај медиј сматрају референтом тачком. Једна од референци је и та да су њихове вијести са Балкана на Google-овом претраживачу највидљивије и најчитаније.

Оно што се пројектом жели постићи је још већа италијанска мрежа унутар које се налазе фирме чије се послови базирају на здравој економији, али и оне локалне које могу дати велики допринос за развој економије своје земље, али и еуропског тржишта.

"'Осерваторио Италиано' бира пут дијалога и директне комуникације међу балканским народима коју воле Италију и који у њој виде једну препознатљиву земљу, а не као земљу у којој само треба тражити уточиште. Управо због свог отвореног менталитета и истинске интеграције балканских народа, предузетници овај пројекат виде као један од својих интегративних дијелова и нешто у чему и они могу дати допринос без било каквих етничких и националних разлика", каже Микеле Алтамура, наглашавајући како из свега овога стоји рад хетерогене групе у којој раде не само Италијани него и Бошњаци, Срби, Албанци, Хрвати, Румуни, али и Руси и Французи и управо ова различитост им даје посебну јачину.

На овај начин су често пута превазишли пропаганду и црв конфликта који потиче од међународних медија. Успјели су такођер да превазиђу и супротставе се и неприкосновеним изворима и тако полако успију да сруше зид дезинформација о Балкану подигнут у страним медијима.

Сви ови резултати су дошли захваљујући, прије свега, деценијском искуству и раду у овој регији што доприноси разумијевању сложености догађаја и њихове суштине. Разумијевање ситуације базиране на искуству омогућава им да реагују унутар регије увијек у право вријеме и на интелигентан начин.

 

http://www.ekapija.com/