30.11.2010
E-новости » http://www.ekapija.ba/

Etleboro

Микеле Алтамура, директор и оснивач "Осерваторио Италиано", пројекта који је у само неколико година успио да постигне много резултата настављајући да јача интеракцију између малих и средњих предузећа одлучио се за ширење свог пројекта и отварање логистичког и административног центра у близини Бања Луке.

Алтамура у разговору за екапија.ба каже како ће логистички и административни центар угостити представништва италијанских фирми које раде на Балкану. На земљишту површине 14 хектара протезаће се "талијански град" уз мноштво објеката повезаних са средишњим објектом који ће подржавати све услуге потребне за предузећа оријентисана ка Балкану, од информатичке технологије до логистике.

"Осим физичке локације биће то и вид виртуалне привредне коморе која ће на својој интернет страници имати мрежу контаката за проналажење купаца и добављача. На тај начин ће се остварити информатизација малих и средњих предузећа настављајући изградњу телематског система са видео-конференцијом за подстицање предузетништва и искориштавање локалних ресурса", каже Алтамура, наглашавајући како ће то бити срж нечега што се зове Тела Италиана.

У оквиру "Тела Италиана" предузетници и истраживачи ће моћи створити добру конкурентност и поједноставити свој посао у зони Балкана.

"На овај начин ће се извршити интернационализација фирми што ће им омогућити извоз производа, али и властитог знања и искуства. На хоризонту који је резервисан само за велика предузећа, гдје опстају само они који се могу суочити са великим трошковима и који имају политичку подршку, остаје мало мјеста за мале фирме. Управо због њих и постоји "Тела Италиана" као могућност да се одупру таквим нападима створи простор за њихове мале побједе", каже он, додајући како мала и средња предузећа на овај начин постају велики актери једног пројекта пред којим је будућност.
Е. Ко.

 http://www.ekapija.ba/